about us new 1

İdeal Ebeveyn kimdir?

Her çocuk biricik olduğundan, ihtiyaçları da birbirinden farklılık gösterir bu da bir ebeveynin kendi çocukları arasında dahi onlara yaklaşırken farklı ebeveynlik tekniklerinden yararlanmasını gerektirir. Bir çocuğun ihtiyaçlarını gideren bir ebeveynlik stili bir diğeri için ihtiyaç giderici olmayabileceğinden tek bir mükemmel ebeveyn profilinden bahsetmek söz konusu değildir. Günümüzde pek çok insanın kafası ideal ebeveyn- çocuk ilişkisinin nasıl olması gerektiği hakkında karışıktır. Çocuk ebeveynin her sözünün dinlemeli midir veya ebeveyn çocuğun tüm ihtiyaçları gidermeli midir yoksa bazen birinin bazense bir diğerinin mi istediği gibi olmalıdır?

Bir ebeveyn olarak kendi felsefenizi geliştirin. Beklentilerinizi, sizi öfkelendiren konuları, çocuğunuza nasıl tepki verdiğinizi ve önceliklerinizi keşfedin.

Ebeveynlik üzerinden farklı tanımlamalar yapılarak mükemmel ebeveyn nasıl olmalıdır sorusuna birbirinden farklı pek çok yanıt üretilmiştir. Pek çok kimsenin bu yanıt arayışındaki neden mükemmel ebeveynden mükemmel çocuğa ulaşabileceklerine duydukları inançtan geçmiştir. Eğer ebeveyn ‘harika’ bir bakım-veren olursa böylelikle çocuğun da hiçbir başarısızlık göstermeyeceği, tam anlamıyla sorunsuz bir çocuk olabileceği yanılgısına düşülmüştür. Ancak aslına bakacak olursanız insanlık tarihi boyunca ortada ne mükemmel ebeveyn, ne de mükemmel çocuk olmuştur.

Unutmayın iyi ebeveynlik en çok ebeveynlik yapan değil, yeteri kadar ebeveyn olandır.

Problemli davranışlar okul çağındaki pek çok çocukta görülür ve bunlarla uğraşmak ebeveynin en çok zamanını alan kısımlardan biridir. Çocukluğun veya ergenliğin herhangi bir zaman diliminde ebeveynin çocukta baş etmede güçlük çektiğini düşündüğü çocuğun en az 5-6 özelliği bulunur. Çocuğun bu özellikleri bazen görevlerini yerine getirmemesi, fazla birtakım isteklerde bulunması, televizyon izlerken veya bilgisayarla oynarken çok fazla zaman geçirmesinden tutun sizin onaylamadığınız kişilerle arkadaşlık yapmak istemesine kadar çeşitlilik gösterebilir. Bu noktada karşılaşabileceğiniz güçlükler karşısında temel ilkelerinizin ne olması gerektiğini aşağıda sizler için özetledim, çocuğunuzla uyumlu ve açık bir iletişim kurmanın esası bazı davranış kalıplarınızı değiştirmenizden geçiyor olabilir.

Peki ya ideal ebeveyn- çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır?


1- Sevebilme, bağlanabilme ve sevgiyi gösterebilme becerisi: Kendinizin çocuğunuza bağlanmasına izin verdiğinizde, sevgiyi gösterme kapasitenizde de önemli bir artış gözlemleyeceksiniz. Sevginizi sözcükleriniz ve davranışlarınızla göstermek ‘yeteri kadar iyi’ ebeveyn olmanın ilk kuralıdır. Yaşı fark etmeksizin çocuğunuza ‘Seni Seviyorum’ deyin, bu çocuğunuza özgüven, sevgi ve şefkat aşılayacaktır. Sevginizi gülücükler, kucaklamalar, kahkahalar ve dokunuşlarla göstermek ona kendini dünyadaki en önemli varlıkmış gibi hissettirecektir.

2- Sabır ve Soğukkanlılık: Bazı önemli durumlarda sakinlik gösterebilmeniz sizin sabırlı olma becerinizi geliştirir. Sakin olabilen bir ebeveyn sabır da gösterebilen ebeveyn anlamına gelir. Ebeveyn soğukkanlı olabilirse kendi içinde duygusal bir kaos yaşasa dahi histerik tepkiler vermez, nefret dolu sözler söylemez ve öfke dolu davranışlarda bulunmaz. Kısacası soğukkanlı taklidi yapmak sizi ve çocuğunuzu sakin tutacak ve pişman olacağınız birtakım davranışlardan alıkoyacaktır.

3- Mizah: Sabır, sakinlik ve sevgi… Bu üç altın nitelik mizahla birleştiğinde bir ebeveyn için her durumla baş etmede işe yarayacak destek kiti olacaktır. Çocuğunuzla birlikte bazen değiştiremeyeceğiniz ama sizin için sorun teşkil eden şeylere kahkahalarla gülebilmek çocuğunuza da hayatta sorunlar olsa bile mutluluğun duygusal olarak kendine yetebilme becerisinden geçtiğini öğretecektir. Böylelikle çocuğunuza kötü ve kasvetli görünen durumlarda dahi her zaman iyi ve parlak bir taraf olduğunu, birtakım şeyler mükemmel olmasa dahi mutlu olunabileceğini modellemiş olursunuz. Böylelikle çocuğunuz hem eğlenecek hem de kimi zaman kendisi ile dalga geçebilmeyi de öğrenecek, böylelikle çocuğunuzun daha empatik ve başkalarının ihtiyaçlarını anlayarak çözüm üretebilen bir yetişkin olmasının temelini atmış olacaksınız.

Yeteri kadar iyi olan ebeveynler, ne kendileri mükemmel olmaya ne de çocuklarını mükemmelleştirmeye çalışır. Mükemmellik beklentisinin getirdiği en büyük sorunlardan biri her bir küçük problemin mikroskopla inceleniyor oluşundan gelir. En sağlıklısı, en başarılısı, en iyisi olmak için çıkılan bu yolculuk zaman içinde çocukta ve kendinizde kaygı yaratacaktır. Eğer sürekli bir kaygı içerisinde olursanız çocuğunuza koşulsuz sevgi ve sabır göstermede, problemleri mizahla ele almada güçlük yaşarsınız. Bu da hem kendinizde hem de çocuğunuzda bir dizi davranış ve uyum sorunları görülmesine neden olacaktır.

Paylaş :

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler

Öfke nöbeti nedir? Öfke nöbetleri pek çok formda karşımıza çıkabilir. Kısaca çocuğunuzun eşiğin üzerinde kızgınlık, öfke ve uyum problemleri gösterdiği...
Albert Ellis tarafından geliştirilen rasyonel duygucu davranışçı terapi, danışanların irrasyonel düşüncelerini belirlemeye ve bu düşüncelere alternatif düşünceler bulmaya odaklanır Ellis’in...
Kişilik bozukluğuna ergenlikte veya genç yetişkinlikte ortaya çıkan, kişinin kendiliğine ve içinde bulunduğu kültüre ve topluma uyumunu bozan, birey büyüdükçe...